Det er høst. Det begynner å bli kaldt, men det er sol ute og sol inne når vi besøker Anton inne på Papegøye. En kafé uten like midt imellom Tøyen og Grønland. En kafé med like mye sjel og sjarm som de bak disken. Dette er Anton sitt barn som han livnærte fra en liten kaffe-foodtruck til kaféen den er i dag.
En legende i sin egen rett, Anton er en av de mest dekorerte baristaene i Norge. Og nylig vant han The Barista League i Barcelona sammen med sin tidligere kollega og venn, Simen Andersen.
Derfor tenkte vi det var på tide å bli litt bedre kjent med Anton.
- Hei, Anton! Før vi begynner, kan du fortelle oss litt om deg selv og hva du driver med?
Hei, jeg heter Anton Söderman og er opprinnelig fra Finland. Jeg flyttet til Oslo i 2011 fordi jeg hadde lyst på en forandring og hadde alltid hatt ett eksotisk inntrykk av Norge. Og det stemte. Jeg trives veldig godt i Norge og i Oslo.
I dag driver jeg Papegøye som er en spesialkaffe kafé på Tøyen/Grønland i Oslo, men da jeg startet visse jeg ikke engang hva spesialkaffe var. Da jeg kom til Oslo, hadde jeg lyst på en sosial jobb og ble naturlig tiltrukket av kaféarbeid.
Jeg gikk rundt med CV-en min og fikk til slutt jobb på Kaffebrenneriet på Bislett. Der jobbet jeg med flinke folk som motiverte meg til å utfordre meg selv. Selv konkurrerte de i kaffekonkurranser og bidro til å ufarliggjøre disse konkurransene for meg.
Det tok flere år før jeg konkurrerte i de offisielle konkurransene, men jeg deltok i flere interne konkurranser i Kaffebrenneriet som latte art throwdowns og cup tasting.
Tidligere jobbet jeg som danser og synes at det å jobbe bak disk er litt som å stå på scenen. Samtidig liker jeg veldig godt å være «of service». Så for meg er det å stå bak disken en fin kombinasjon av det å stå på stå scene og være «of service» for noen på samme tid. Det er kommunikasjon og formidling på samme tid.
Jeg er også veldig fascinert av å finne ut behovet til kunden og hvordan man kommer seg frem til å løse kundens behov. Det blir som en «Master of Service» som jobber mot at alle føler seg sett og hørt - en slags sosial dans.
- Hva er det som inspirerer deg og motiverer deg til å jobbe med kaffe?
Det hele startet med det sosiale for min del. Det var utgangspunktet mitt, men jeg befant meg i et miljø hvor spesialkaffe var tilstede og interessen for kaffe kom som et resultat av eksponering.
Jeg husker veldig godt min første «wow» opplevelse var da jeg stod og malte en pose kaffe fra Rwanda og så kom det en sky med jordbærlukt opp i ansiktet. Og det var da det slo meg at kaffe er noe mer enn bare brente bønner.
Det var det som kickstartet interessen for faget. Det fascinerte meg at det fantes mer å hente fra kaffe enn man var bevisst over. Håndverk og råvare kan fremstille helt forskjellige kaffer og smaker, og det er spennende.
Det som motiverer meg, er at spesialkaffe skal være for alle. Så hvordan kan jeg jobbe sånn at kunden føler seg hørt samtidig som at jeg «ufarliggjør» spesialkaffe og gjør det mer tilgjengelig?
- Hva er din beste opplevelse med å jobbe med kaffe så langt?
Det er så mangt og mye, men igjen kommer vi tilbake til sosiale hovedsakelig. En ting jeg opplever er å jobbe med service er verdens beste sosiale skole. Du må forholde deg til alle slags mennesker og type personligheter, uansett hvilken tilstand. Og hvis du da tørr å stille det ekstra spørsmålet så kan det åpne seg en helt ny verden.
Jeg husker spesielt en gang hvor jeg serverte en eldre mann og hans kone. Han så litt atletisk ut, så jeg spurte ham «driver du med sport?». «Egentlig ikke», svarer han, men så sier kona, «du har jo høydehopp da...». Og så viser det seg at ikke bare drev han med høydehopp, men han har to verdensrekorder!
Men det er ikke bare det sosiale med kundene vi serverer, men også de man serverer sammen med. Jeg hadde blant annet to ansatte som var veldig interessert i kaffe og ble interessert i å konkurrere. Og da fikk jeg muligheten til å coache dem og være med og oppleve den reisen sammen dem. Det har vært veldig spesielt for meg.
- Vi kommer jo oss ikke foruten å snakke om konkurransene du har deltatt i. Du har jo nå konkurrert i flere år, i flere konkurranser og holder flere titler som Norgesmester i AeroPress, Latte Art og Cup Tasting, verdensmester i Kokekaffe, og nå 2 ganger vinner av The Barista League. Kan du fortelle litt om hva det er som motiverer deg til å konkurrere?
Ja, det er jo rett og slett et ønske om å bli bedre. Ofte når man står og jobber bak disk hver dag så går det mye i det samme. Selv om man jobber for å se gjestene og deres behov og at man prøver å levere kaffe til alle så blir man ikke nødvendigvis utfordret i faget på samme måte som en konkurranse kan.
Så det har vært en drivkraft for meg for å lære mer om faget. Men også for å møte andre kaffefolk som har masse kunnskap og ta del i miljøet. Det er jo også gøy med konkurranse. Gøy å pushe seg selv og bli bedre i noe, og uansett hvordan det går så lærer man masse. Det viktigste er å forberede seg og å være med.
- Du vant jo ikke The Barista League alene, men sammen med en av dine tidligere ansatte, Simen Andersen, som også var i finalen i verdensmesterskapet i Brewers Cup, 2022. Men han er heller ikke den eneste som har konkurrert fra Papegøye og det er tydelig at du har klart å skape et miljø som fostrer opp dyktige baristaer som liker å konkurrere. Kan du snakke litt om hva det er som skaper et sånt miljø?
Godt spørsmål. Som en daglig leder eller som coach kan man alltid komme med oppmuntring og forsøke å ufarliggjøre konkurransene, men interessen må komme fra baristaen selv og de må være beredt på å gå utenfor komfortsonen sin. Etter det så er det viktigste å være til stede og støtte deltageren slik at de også føler at det er gøy.
Jeg synes også det er gøy å se andres potensiale og bidra til å vanne det frøet og gi det næring. Og det kan ikke være noe distansering fra meg og deltageren, hvis du skjønner? Jeg kan ikke bare si: «nei, dette var ikke bra» eller «dette var bra». Dette er en reise vi gjør sammen og lærer oss hvordan å stå i det.
- The Barista League er jo en begivenhet i seg selv. Et fullspekket show for alle som ser på og alle som deltar. Hva var det gøyeste med å konkurrere i The Barista League nå i Barcelona? Har du noen favorittminner?
Generelt bare en sykt gøy og behagelig konkurranse. Det er lave skuldre og god stemning. Alle konkurranser har sin sjarm og med nesten alle konkurransene må man forberede seg godt. Men noe av det som er så gøy med The Barista League er at man bare dukker opp.
Man har med seg erfaringene sine som barista og så er det bare å dukke opp og delta. Og man må bare gjøre det beste ut av situasjonen. Samtidig som at hele arrangementet er en fest og det er godt stemning.
Selv synes jeg det ufarliggjør det å konkurrere og er en veldig god introduksjon til konkurranser. Og mye av grunnen til det er jo at folkene bak The Barista League er kjempeflink og gjør en god jobb. De er flinke til å lage et godt miljø. Ikke bare lokalt, men også internasjonalt. Man føler seg som en del av et større kaffemiljø.
Ett av favorittminnene mine fra Barcelona var fra da vi først kom dit. Jeg og Simen besøkte flere kaffebarer på dagen og møtte en veldig hyggelig barista, Mathias, på Nomad Coffee. Han fikk oss til å føle oss sett og hørt og det var generelt en veldig hyggelig opplevelse.
Det han ikke visste var at vi skulle konkurrere, og det vi ikke visste var at han skulle dit som publikumer. Han kjente oss igjen og vi fikk møte kjæresten hans og plutselig hadde vi fått oss en ny venn. Jeg elsker hvordan kaffe som råvare og kulturell ting kobler oss sammen på så mange plan.
- Har du noen tips til de som ønsker å konkurrere, men kanskje ikke helt tørr å kaste seg ut i det enda?
Bare gjør det.
Snakk med andre folk som har konkurrert, finn ut hva det dreier seg om og ufarliggjør det for deg selv. Sjekk ut konkurransene på Youtube for inspirasjon og innblikk.
Det er også en god idé å delta i konkurranser du ikke trenger å snakke i først. Konkurranser som AeroPress, VM i Kokekaffe eller lokale Latte Art throwdowns er fin måte å smake på konkurransene.
For meg var det viktig å anerkjenne at det å jobbe i kaffebar og det å konkurrere er 2 forskjellige ting. Selvfølgelig er det overlapp, men vær bevisst på at det kommer til å være dommere og publikum der.
Og forbered deg godt, fordi det er mer enn å bare stå bak disk.
- Selv om kaffe er livet, så er ikke livet bare kaffe. Hva er det du er lidenskapelig om utenfor vår verden av kaffe?
Ja, absolutt. Trening, spise sunt og natur. Være ute i skogen er det det går i. Selv om jobben er sosial, så er jeg veldig introvert og liker å være alene når jeg kan.
- Hva liker du mest å gjøre når du har en fridag i Oslo? Beskriv din drømmedag i Oslo.
Det går mye i det samme som det jeg er lidenskapelig i om. Mye alenetid. Skogsturer, trening og god mat. Jeg drar også ofte på kaféer enten alene, med kjæresten eller en kompis. Men jeg oppsøker som regel ikke store sosiale greier.
Tusen takk for praten, Anton!
Vi sees!
rRebel
Comentários